The BlueBirds: 'We dromen groot, maar we'll see what happens'

Zangeressen Krystl, Elske DeWall en Rachèl Louise ontdekten dit jaar hun gezamenlijke liefde voor countrymuziek en besloten om hun krachten te bundelen. Het resultaat is de single Nothing On Me en een tour langs enkele theaters in het land. In één van die theaters (De Kleine Komedie in Amsterdam) spraken wij met de dames over dit nieuwe en muzikale uitstapje.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit project te gaan doen?

Elske: “Krystl en ik waren zo’n anderhalf jaar geleden samen begonnen met schrijven en hadden op dat moment allebei het idee om iets met country te gaan doen. Krystl kende Rachèl daarvoor al een tijdje en heeft haar er vervolgens bijgehaald.  Onze eerste date als drietal was een bezoek aan een concert van Johhnyswim. Na afloop dachten we: laten we iets samen doen en kijken waar het schip strandt. Eigenlijk een iets wat uit de hand gelopen idee met een aantal uitverkochte zalen als gevolg.”

Krystl:”In een korte periode hebben we alles samen maar ook met de jongens van de band erin gestampt en het is onwijs tof om te merken dat de eerste optredens van de tour daardoor goed zijn verlopen.”

Rachèl: “Ik had het er laatst met mijn moeder nog over hoe snel het kan gaan. Binnen een paar maanden hebben we samen een single opgenomen, uitgebracht, de band bij elkaar gezocht, liedjes uitgekozen voor de show, nieuwe liedjes met elkaar geschreven, gerepeteerd en dan nu: BAM! Zes uitverkochte shows, en dat allemaal binnen een hele korte periode. En dat de dynamiek met elkaar, met de band en tussen ons en het publiek goed is, is natuurlijk ook erg fijn.”

De naam The BlueBirds, waar komt deze vandaan?

Krystl: “Er is een serie genaamd Nashville die we alle drie gezien hebben. Hierin komen een aantal singer/songwriters voor die optredens verzorgen in het bekende Blue Bird Café in Nashville. Het is dé plek waar je moet zijn als je het als artiest wilt maken in de countryscene. Van ons drieën is Elske de enige die het café wel eens bezocht heeft.”

Elske: “Het is een hele kleine en magische plek, waar voor mijn beleving zo’n 80 man in kon. En omdat de serie Nashville zo’n succes is geworden, is The Blue Bird Café dus nog meer een populaire plek geworden. Omdat de country ons nu bindt, kozen we dus voor de naam The BlueBirds.”

Onlangs verscheen de single Nothing On MeKomt daar een vervolg op of misschien zelfs een album/ep?

Rachèl: “We hebben wel meerdere liedjes met elkaar geschreven, maar weten nog niet precies wat we daarmee gaan doen.”

Krystl: “Daarom hebben we de nieuwe liedjes ook in de show gestopt. Om te kijken of het publiek ze kan waarderen. De reacties zijn in ieder geval nu al super positief.”

In jullie show brengen jullie een ode aan Americana en country muziek. Door welke artiesten hebben jullie je daarvoor laten inspireren?

Elske: “Het zijn voornamelijk vrouwelijke country artiesten zoals Dolly Parton, Dixie Chicks, Shania Twain en Carrie Underwood. Daarnaast was het album Trio van Dolly Parton, Linda Rondstadt en Emmylou Haris een grote inspiratiebron.”

Veel Nederlandse artiesten maken tegenwoordig muziekprogramma’s voor televisie waarin ze op reis gaan, zoekend naar nieuwe (muzikale) avonturen en mooie momenten. Is dat een idee voor de toekomst?

Krystl: “Hoe vet zou dat zijn, als we met elkaar in een busje zouden stappen en zouden afreizen naar Nashville voor een tv-programma. Voorlopig blijft dat een romantisch idee.”

Rachèl: “We willen ook gewoon kijken hoe het nu allemaal loopt. De kracht van dit alles is dat we eerst naar elkaar hebben uitgesproken dat we iets samen wilden doen wat we heel leuk vinden en gewoon dachten: let’s see what happens. Al zouden we bij wijze van maar één show geven waar maar twintig man op af zou komen, dan was dat ook prima geweest. Deden we na afloop net zo goed een biertje. Dat de boel nu toch wel een soort van lichtelijk ontploft is voor ons gevoel is helemaal te gek. We dromen groot, alles is mogelijk, maar we’ll see what happens.”

Fotografie: Noortje Dalhuijsen
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Nieuweplaat.nl