The BlueBirds: 'Een toffe dynamiek is belangrijk voor onze shows'

Toen we vorig jaar met zangeressen Krystl, Elske DeWall en Rachèl Louise voor de eerste keer spraken over het toen net opgestarte project The BlueBirds, was er alleen sprake van een eerste single en theatertour. Nu zijn we een jaar verder en is er nogal wat gebeurd met deze drie nachtegaaltjes. Tijd om eens bij te praten!

We zijn dus een jaar verder. Wat is er na onze eerste ontmoeting allemaal met jullie gebeurd?

Krystl: “Na die kleine theatertour en de release van Nothing On Me dachten we: Tof! Het gaat goed! Hier worden we blij van! Dus zijn we verder gegaan met liedjes schrijven. In het voorjaar mochten we ook nog een clubtour doen en toen ontstond al snel het idee om een tweede theatertour te gaan plannen. Deze tour is net begonnen, heeft 42 shows en loopt tot en met 22 december.”

En nu is er ook een album die de titel Sisters draagt.

Krystl: “Klopt. Eerst hadden we het idee om een ep uit te brengen maar nadat we in mei vier dagen in Hamburg waren geweest om in de studio van JB Meijers nieuwe liedjes op te nemen, bleken we daarna genoeg te hebben voor een heel album.“

En dit album hebben jullie helemaal zelf, zonder de hulp van een label of management opgenomen. Vanwaar de wens om het allemaal op eigen houtje te doen?

Rachèl: “We stonden er wel voor open om met een label te werken, maar omdat dit hele project zo geleidelijk is verlopen en we heel veel dingen zelf hebben gedaan, vonden we het niet echt een meerwaarde om er op een laatste moment nog een label bij te betrekken.”

Elske: “De meeste liedjes waren ook al helemaal klaar op het moment dat we met labels in gesprek gingen. Het was gewoon heel duidelijk dat we dit album op onze manier wilde maken, daar kon een label wat ons betreft weinig aan veranderen.”

De liedjes op de plaat gaan vooral over mannen.

Rachèl: “Dat klopt. Voor ons was dat gewoon het meest voor de hand liggende thema tijdens het schrijfproces. De afgelopen twee jaar zijn voor ons alle drie op liefdes en relatiegebied behoorlijk rumoerig geweest. Dat heeft een grote rol in ons leven gespeeld dus je deelt dat ook allemaal met elkaar.”

Krystl: “En omdat we zoveel tijd met elkaar doorbrengen, waarbij we merken dat het niet alleen muzikaal maar ook op persoonlijk vlak supergoed met elkaar klikt, voelde het heel logisch om het album de titel Sisters te geven. Het geeft aan wat we voor elkaar betekenen en waar we voor staan: sisterhood!”

Onlangs zijn jullie dus begonnen met een tweede theatertour. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Elske: “Sowieso spelen we alle liedjes van het album. Daarnaast doen we alle drie een solonummer en spelen we een aantal covers van onze country heldinnen, wat we tijdens de vorige tour ook hebben gedaan.”

Rachèl: “We vinden het belangrijk om een toffe dynamiek in de shows te hebben waarbij we van heel klein naar heel groot gaan. We zien de optredens ook meer als een concert in het theater in plaats van een echte ‘theatershow’. We vertellen wel wat persoonlijke verhalen, maar het is allemaal niet zo heel erg gescript in elkaar gezet. Zo zitten we gewoon niet in elkaar. Dan maar liever een beetje chaos. Het leuke is ook dat de videoclip van onze nieuwste single Money ook goed laat zien hoe we echt zijn. Bij een countrytrio verwachten mensen vaak een stel suffe mensen, maar met de clip bewijzen we het tegendeel!”

En wat gebeurt er na de theatertour?

Rachèl: “We laten het weer lekker over ons heen komen. We hebben nu zoveel in één jaar gepropt dat we denken: deze theatertour gaan we gewoon rocken en daarna zien we wel weer verder.”

Hoe staan jullie tegenover een eventuele deelname aan het Songfestival?

Krystl: “Dat lijkt me echt gruwelijk als in de zin van: leuk! Een beter podium kun je niet krijgen denk ik. En het is natuurlijk ontzettend hip om daar nu aan mee te doen. Dus wie weet, ooit…?”

Sisters van The BlueBirds is sinds september 2018 verkrijgbaar
Fotografie: Liselore Chevalier
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Nieuweplaat.nl