DO: 'Dit ben ik, dit is zoals het moet zijn'

Zangeres, presentatrice en moeder van twee kleine koters: Do is het allemaal. Na de bevalling van dochtertje Loulou afgelopen november, kwamen haar werkzaamheden even op een laag pitje te staan. Inmiddels is er weer werk aan de winkel. Het nieuwe Nederlandstalige album Momentum lag al even op de plank en ziet nu eindelijk het daglicht. 

Als zangeres zit Do jaar al zo’n 15 jaar in het vak. Door de jaren heen bracht ze voornamelijk veel Engelstalig werk uit. Momentum is haar eerste Nederlandstalige album. Toch voelt de overstap naar haar eigen taal niet eng. ‘Het grappige is dat ik zó blij ben met deze plaat dat het helemaal niet eng voelt. Ik ben zó trots op deze plaat. Het is echt de mooiste die ik ooit gemaakt heb. Voor het eerst denk ik: ‘Dit ben ik, dit is zoals het moet zijn’ aldus Do.  

In het verleden bracht de zangeres wel eens een plaat uit waar ze als persoon niet helemaal achter stond en dat maakte haar destijds onzeker. Bij Momentum heeft ze dat gevoel niet. ‘Omdat ik zo blij en comfortabel ben met het resultaat van dit album is het grappig dat het voor jezelf niet echt heel veel uitmaakt wat andere mensen ervan vinden’ zegt ze.

Voor de schrijfsessies vertrok de zangeres in de zomer van 2015 met negen songwriters een aantal dagen naar een kasteelboerderij op het Franse landgoed L’Huy Préau. Dit deed ze omdat ze graag een plaat wilde maken met een Franse sound en gevoel. ‘Ik ben een echte Bourgondiër die van het goede leven houdt, ben gek op de melancholie van de Franse mensen en ik denk dat dat gevoel goed bij me past’ zegt de zangeres. Terwijl er in de avonduren bij de open haard met een wijntje en een Frans kaasje gedachtes werden uitgewisseld, ontstonden overdag nieuwe liedjes.  

Aan alle liedjes op het album schreef Do gedeeltelijk zelf de muziek en de teksten. De verhalen in de liedjes zijn daardoor allemaal gebaseerd op situaties uit haar eigen leven. Eerlijkheid bij het schrijven van een nieuw liedje is voor de zangeres een belangrijk uitgangspunt. Aan de songwriters heb ik echt mijn hart kunnen luchten en alles gedeeld wat ik wilde delen. Mijn gevoelens hebben we samen kunnen omzetten in woorden en melodieën’ vertelt de zangeres.  

De meeste liedjes op Momentum kennen een chansonachtig karakter, een belangrijk uitgangspunt dat centraal stond tijdens het maken van het album. In haar vrije tijd luistert Do graag naar singer-songwriters zoals Scott Matthews, Lianne La Havas en Lizz Wright. ‘Mensen die allemaal wat donkere, bluesy liedjes maken, maar die wel allemaal ‘echt’ gezongen worden’ aldus Do. Liefde van Later van Herman van Heen (waarvan het origineel afkomstig is van Jacques Brel) is een tweede liedje waardoor de zangeres en haar team zich lieten inspireren. Daarnaast werd er geprobeerd om de kwaliteit van de nieuwe liedjes puur en niet al te gepolijst te laten overkomen, iets wat volgens de zangeres goed gelukt is.      

De sound van het liedje Ik Wacht Hier (Tot Je Thuis Komt) lijkt in vergelijking met de andere albumtracks qua productie net wat groter. Een tweede Nederlandstalig plaat met meer van dit soort type producties is volgens de zangeres zeker een optie voor later.  Do zegt hierover: ‘Uit de schrijfsessies zijn meerdere van dat soort geproduceerde liedjes overgebleven die nu dus nog op de plank liggen. Ik zeg maar zo: wat nog in het vat zit, verzuurd niet.’  

De liedjes op Momentum lijken zich goed te lenen voor optredens in een intieme setting, bijvoorbeeld in het theater. Vooralsnog zijn daar nog data voor, maar het is wel iets wat zeker op de planning staat. ‘Spelen in het theater is te gek omdat de mensen die in de zaal zitten dan echt een kaartje hebben gekocht om naar jou te komen kijken’ vertelt Do.  

Tijdens het tv-programma De Beste Zangers van Nederland verwierf de zangeres enkele jaren geleden meer bekendheid door met succes een aantal vaderlandse klassiekers te vertolken. Als we haar vragen aan welke liedjes van nationale of internationale collega-artiesten ze nog eens haar eigen draai zou willen geven, noemt Do Depeche Mode als voorbeeld. ‘Omdat de elektrische sound van die band zo ver af staat van datgene wat ik zelf doe, lijkt me dat een uitdaging’ vertelt ze. Ze ziet zichzelf als een ‘echt 90s kind’, dus lijkt het haar daarnaast ook eens leuk om een grote hit uit die periode naar eigen hand te zetten. Een gelikt jaren ‘90 r&b-liedje met een organische sound is een derde uitdaging die de zangeres voor ogen heeft.  

Op de vraag of Do nog oren heeft naar een internationale hit antwoord ze: ‘Met Heaven heb ik destijds twee jaar door de Verenigde Staten en Engeland mogen touren. Dat was helemaal te gek, maar het heeft me ook wel laten inzien dat je als artiest zo ontzettend fit en gefocust moet zijn.’ Het leven van de zangeres is uiteindelijk zo gelopen dat kansen op meer internationaal succes uiteindelijk veel kleiner werden. Een nieuwe internationale hit zou zeker leuk zijn, maar de insteek van muziek maken is in zoverre veranderd dat de zangeres nu muziek kan maken waar ze volledig achter staat, in plaats van een internationaal gericht product waar ze qua gevoel veel minder mee heeft.  

Voor Momentum werkte de zangeres naar eigen zeggen echt met een dream-team. Mensen waarvan ze dacht deze nooit aan boord te kunnen krijgen, waren van het begin af aan heel enthousiast. De productie van het album lag in handen van Arno Krabman en Allan Eshuijs. Allan kent Do al zo’n 18 jaar en weet in het zingen al haar sterke en zwakke kanten. Tijdens het maken van de plaat riep hij: ‘Ik wil tranen voelen als het moet en springen door de studio tijdens de vrolijke klanken van Zonder Jou en Nooit Meer Een Ander. En dat gebeurde dan ook’. vertelt Do.  

Onder de songwriters vallen namen als Jaap Reesema, David Benjamin, Renske Taminiau, Joost Marsman, Arie Storm en Han Kooreneef. Voor het artwork van Momentum strikte Do een aantal mensen die werkzaam zijn voor namen als VOGUE en Shot of Joy. Alles aan dit project moest kloppen en dat is volgens de zangeres dan ook meer dan gelukt. Door Momentum ziet Do haar muzikale toekomst meer dan ooit met veel vertrouwen tegemoet en dat maakt haar tot een mooie, sterke en volwassen vrouw met een stralende persoonlijkheid. 

Momentum van Do is sinds februari 2017 verkrijgbaar
Fotografie: Liselore Chevalier 
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Nieuweplaat.nl