ALAIN CLARK: Goudse Schouwburg, oktober 2014

Puur en zonder gedoe in het theater: Alain Clark

Terwijl zijn naam wordt genoemd als één van de kanshebbers voor deelname aan het Songfestival volgend jaar, tourt Alain Clark in alle rust de theaters af met zijn eerste theatertour Walk With Me. De afgelopen jaren had de zanger hitsucces met diverse albums en was daarnaast een veel gevraagde naam voor de Nederlandse podia, maar nu pas heeft ‘de man met de hoed’ de tijd gevonden voor een volledige eigen show. Het mag duidelijk zijn dat ik een groot liefhebber ben van dit soort concerten, dus met goed vertrouwen en in goed gezelschap nestelde ik mezelf op de 19e rij van de Goudse Schouwburg in Gouda gisteravond.

Al vanaf het startsein is duidelijk dat Alain ’t onderwerp 'theater’ goed begrepen heeft, want qua setting is het alsof je zo z'n huiskamer bent binnen gewandeld. Daarmee creëert de Amsterdammer direct een intieme sfeer. Een Chesterfield bank, een paar gitaren en piano, meer blijkt hij de komende uren niet nodig te hebben. Misschien wat ongebruikelijk voor een concert als dit, maar zonder ook maar eerst één liedje gespeeld te hebben, begint Alain bij de start van de show te lullen als Brugman. Blij dat iedereen vanavond naar zijn show is gekomen, dat juist de tickets voor het optreden in Gouda het hardst gingen vergeleken met alle andere theaters en dat hij eigenlijk helemaal niet zo'n prater is maar meer een dagdromer maken hem als persoon erg charmant, soms wat flirterig en dus de ideale schoonzoon.

Qua liedjes houdt de zanger het vooral erg puur en akoestisch. Zo geven de liedjes Claire (een ode aan z'n allereerste liefde tijdens de middelbare school) en Onze Vriendschap, de titelsong van de speelfilm Oorlogsgeheimen de nodige kippenvel-momentjes en zijn een aantal Engelstalige nummers in de eerste helft van de show voornamelijk de wat rustige liedjes van zijn vorige cd’s. De hechte band die de zanger met zijn familie onderhoud wordt aangedikt met verhalen over twee oudere zussen die hem vroeger overvielen met de klanken van Hip Hop en George Michael terwijl meneer zelf nog altijd een groot fan is van Michael Jackson en R. Kelly.

Daarnaast is er nog die vriendschap met zijn vader Dane, met wie Alain in 2008 zijn grootste hit scoorde. Hoewel papa niet met hem meereist tijdens deze reeks concerten, houdt Alain ook solo Father & Friend het tot een waar hoogtepunt. In hits als Love Is Everywhere, Back In My World en Hold On wordt het publiek als knipoog gevraagd voor de nodige koortjes, iets wat zorgt voor een frisse wind in de zaal en je weer het gevoel geeft van: 'goh, ik ben echt bij deze man op visite’. Naast veel mooie momenten tien punten voor de techniek van deze show, want er wordt continue gewerkt met geweldig licht en daarmee is het plaatje enorm compleet en geslaagd.