I amsterdam

1996: ik kan het me nog zo goed herinneren. M’n ouders namen ons (m’n broertje, de buurjongen en ikzelf) mee naar Amsterdam. Als broekie van 12 jaar was het voor het eerst dat ik onze hoofdstad bezocht en meteen was ik onder de indruk van de rumoer, gezelligheid en het bruisende vertier op straat. Bezoekjes aan Madame Tussauds en langs het Anne Frankhuis lopen: die momenten staan nog altijd in mijn geheugen gegrift. Of de rondvaart door de grachten met zo’n typische rondvaartboot. Zo heerlijk cliché allemaal. 'Ooit ga ik hier wonen', riep ik nog tegen m’n ouders waarop zij lachend reageerden, niet wetende dat ik exact 20 jaar later m’n droom waar zou maken.

28 mei 2016: na maanden van voorbereiding maakte ik op deze dag dan eindelijk de langverwachte grote stap naar Mokum. Familie en vrienden stonden me bij tijdens de overtocht van Schoonhoven naar Zuidoost. Mijn leven, verpakt in dozen, gestapeld in een busje van m’n zwager en aanhangwagen van schoonzusje. Eenmaal aangekomen vol gas met 7 man aan de slag gegaan. Kledingkasten werden in elkaar gezet en dozen werden uitgepakt, een drukte van heb ik jou daar.

16:30 uur: iedereen de deur uit. De deur van mijn appartement op slot gegooid en de metro naar het centrum gepakt. Alsof het zo heeft moeten zijn: een stralende dag met een heerlijk zonnetje. Heel Amsterdam is extra levendig. Ik waan me een weg door de menigte en strijk, na een flink stuk lopen, neer bij het terras van de Green Bar op een overvol Leidseplein. Ik bestel een goed glas rosé, schiet een er een foto van en deel hem met een aantal mensen via de app, waaronder de kanjers die me vandaag hebben bijgestaan. “Deze drink op jullie!”, typ ik enthousiast.

Een uur lang zit ik te genieten, kijkend naar wat er zoal om me heen gebeurt en ik besef des te meer dat ik vandaag een grote stap heb gemaakt en tevreden mag zijn met het feit dat ik een lang gekoesterde wens heb waar gemaakt. Zoals gewoonlijk stijgt de rosé snel naar m’n kop. Wat zwevend verlaat ik uiteindelijk het terras en loop glimlachend via de Leidsestraat, Koningsplein, de Single, het Spui, de Nieuwezijds Voorburgwal naar de Dam, om vanaf daar via steegjes door te lopen naar Nieuwmarkt. Bij eetcafé Poco Loco strijk ik vervolgens weer neer, bestel een Spa blauw met een overheerlijke vis salade en geniet weer volop. Een vrolijk stel met kind precies naast me maakt een praatje met me en wensen me na een uurtje veel woonplezier.

Rond 19:45 uur pak ik lijn 53 richting ‘huis’ en kom na een kwartiertje reizen voldaan terug in mijn nieuwe toko. De rest van de avond vul ik met uitpakken van nog wat staande dozen in de huiskamer en volg intussen een nieuwe aflevering van de Beste Zangers van Nederland. 22:00 uur: het rommelen is voor nu even klaar. Ik neem weer een goed glas wijn, plof neer op m‘n (van de week nieuw geleverde) bankstel. De balkondeur wijd open, muziek via m’n iPod uit de speakers terwijl er aan de overkant harde bubbling liedjes worden afgespeeld. Ik check m’n Facebook nog even en bij het zien van de lieve berichtjes van vandaag (met name die van m’n moeder) schiet ik toch echt even vol… I amsterdam. This is my new home! 

juni 2016