LADIES OF SOUL: Ziggo Dome Amsterdam, februari 2014

Ladies Of Soul: spektakel met klasse!

Blijkbaar zat Nederland te wachten op een vrouwelijke tegenhanger van De Toppers, want de twee Ladies Of Soul-concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome bleken met ruim 34.000 verkochte kaartjes, verspreid over twee data, een schot in de roos. Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Berget Lewis en Candy Dulfer: vijf topartiesten die hun sporen in onze muziekscene ruimschoots verdiend hebben door middel van verschillende uiteen lopende carrières. Een mix van die carrières werd dit weekend met groot spektakel dus twee maal neergezet onder de naam “Ladies Of Soul”. De dames hebben zo hun eigen liefde voor de muziekstroom, maar toch wist het vijftal, ondersteund door een grote liveband + gastoptredens, de shows variërend te houden door uitstapjes te maken naar Pop, R&B en Dance van nu.

Grote namen die Soul-muziek een nieuwe dimensie hebben gegeven in de afgelopen eeuw werden groots neergezet in de vorm van medley’s en duetten tussen de zangeressen. Denk aan een Aretha Franklin, Stevie Wonder, Michael Jackson, En Vogue, Gladys Knight, Marvin Gaye en natuurlijk Whitney Houston, die de ‘ladies’ twee jaar geleden wegens het overlijden van de Amerikaanse zangeres voor een tribute voor de eerste keer bij elkaar bracht. Aan de persoonlijke smaak van de dames bleek ook gedacht. Zo passeerden hits van artiesten van nu ook rijkelijk voorbij. Beyoncé, Justin Timberlake, Emeli Sandé, Rihanna en Daft Punk als voorbeelden.

De nodige solo uitstapjes van de ladies kleurden zich in de vorm van onder andere Hemel & Aarde van Edsilia, Vlieg Met Me Mee van Trijntje, Afscheid van Glennis, I Am Not Telling You van Berget (slimme move voor iemand die straks de hoofdrol zal vertolken in de Nederlandse musicalversie van Dreamgirls) en Pick Up The Pieces van Candy. Trijntje’s aandelen in The Voice Of Holland leken met gastoptredens van Leona Philippo en Shirma Rouse extra aangedikt, al is die bewering van mijn kant misschien ook wat flauw omdat de zangeressen elkaar al ver voor het programma kende uit de muziekscene.

Hoewel de bijna 3 uur (wow!) durende show meerdere hoogtepunten kende, was de reünie van Total Touch één van de grootste. Trijntje deelde tijdens een medley van haar oude band als vanouds het podium met broertjelief Tjeerd en achtergrondzangeressen Berget (hoe gek kan het lopen dat Lewis is uitgegroeid tot een ster op zichzelf) en Caroline Dest. Vocaal gezien waren het Glennis en Berget die meerdere malen de show steelden. Trijn daarentegen bleek met de manier waarop ze met het publiek speelde de kapitein op het schip, Candy zorgde voor de ‘serieuze noot’ met een knipoog en Edsilia bleek met haar dance moves de lolbroek aan te hebben.

Vergeleken met het spektakel wat hun mannelijke tegenhangers enkele meters verder in de ArenA ieder jaar opvoeren, gaat het bij de Ladies Of Soul meer om klasse dan de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-boodschap’ (denk aan die duizenden uiteenlopende outfits) van De Toppers. In het rijtje van jaarlijkse muziekevenementen passen de Ladies Of Soul er trouwens prima tussen. Een concept dat door de hype, populariteit, opbouw, vaart en afwisseling heeft bewezen nog jaren mee te kunnen!