Romy Monteiro: 'Ik hoef niet per se in een hokje te zitten'

Door haar deelname aan The Voice Of Holland kreeg ze ineens de bekendheid die ze eerst eigenlijk niet wilde. Ze vertolkte de hoofdrol in de musical The Bodyguard, bracht een succesvol Whitney Houston tribute album uit en maakte twee Engelstalige singles. Nu volgt  Romy Monteiro haar hart en stort ze zich op een Nederlandstalig avontuur met de single Hij Was Voor Altijd. 

Als enige dochter van musicalster Antje Monteiro was het voor veel mensen al vroeg vanzelfsprekend dat Romy later in de voetsporen van haar bekende moeder zou treden. Maar de kleine Romy had niet zoveel met werk wat haar moeder deed. ‘Laat mij lekker op de achtergrond. Één ster in de familie is genoeg’, dacht ze. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan en toen Monteiro op haar achttiende optrad tijdens een feest van haar beste vriendin en lovende reacties van het publiek kreeg, was ze om. ‘Toen ben ik verslaafd geraakt’. 

In 2014 besloot ze om auditie te doen voor The Voice of Holland. Via team Trijntje (Oosterhuis) haalde ze uiteindelijk de kwartfinale. Na dit avontuur volgde een auditie voor de musical The Bodyguard. Monteiro sleepte de hoofdrol in de wacht, won een Musical Award en bracht een Whitney Houston tribute album uit die de eerste plaats in de Album Top 100 haalde. De zangeres had een deal bij platenmaatschappij 8ball Music dat besloot om haar Engelstalige weg door te zetten. Vervolgens kwamen de singles Stone By Stone en Think About It uit. Toch wilde Monteiro iets anders. Daar waar haar hart ligt: Nederlandstalig. Zelf is ze bijvoorbeeld gek op de platen van Marco Borsato. ‘Nederlandstalig is meer booming dan ooit’, zegt ze. ‘Ik hoef niet per se in een hokje te zitten. Het is ook wel de tijd om daar een beetje uit te stappen. Niet iedereen is tegenwoordig of alleen nog Nederlandstalig of alleen pop of alleen volks. Er zijn nu combinaties waarvan ik nooit had verwacht dat ze ooit zouden gaan gebeuren. Tino Martin met Kris Kross Amsterdam bijvoorbeeld, waarbij je ziet dat het een succes is. Iedereen is vrij om van alles te proberen zolang we maar voor kwaliteit staan en het zelf ook heel leuk vinden wat we doen.’ 

Ondanks haar succes met Engelstalig werk was het voor Monteiro niet verleidelijk om op die weg door te gaan. ‘Ik sluit Engelstalig niet uit’, zegt ze. ‘Mijn doel is gewoon om goede muziek uit te brengen. In welke taal dat is maakt eigenlijk niet zoveel uit’. Hij Was Voor Altijd is Monteiro’s eerste Nederlandstalige single ooit. Ze schreef het nummer samen met Linde Schöne, Robbert Fisher en Oliver de la Rosa tijdens een schrijverskamp. ‘Het nummer gaat over een liefdesherinnering zoals je die bijvoorbeeld met een vakantieliefde hebt gehad. Je denkt terug aan die mooie eerste tijd waarin je elkaar ontmoette en dat het toen allemaal veel leuker was. En wat er later in een relatie ook kan gebeuren, die eerste mooie tijd heb je in ieder geval gehad.’ 

Monteiro heeft naar eigen zeggen veel nieuwe liedjes klaarliggen en vond het best moeilijk om uiteindelijk de keuze te maken voor een eerste single. Een opvolger heeft ze ook al klaar, maar aan een album denkt ze nog niet. ‘Ik wil eerst kijken hoe de liedjes die ik nog heb liggen gaan vallen bij mensen. Een album is echt een bundeling van een gevoel en een momentopname en daar wil ik me nog niet aan vastbinden’, zegt ze. Ze is in ieder geval blij dat haar Nederlandstalige muzikale richting al goed ontvangen wordt. 

Eerder stond Monteiro dus onder contract bij platenlabel 8ball Music. Onlangs tekende ze een nieuwe deal bij Cornelis Music. Die switch was volgens de zangeres heel logisch omdat ze zich echt wil concentreren op Nederlandstalige muziek en bij Cornelis Music komt ze in dat opzicht wat meer toch haar recht. Monteiro heeft een positieve instelling en is tevreden over hoe dingen nu allemaal gaan in haar carrière, maar dat is een tijdje geleden wel even anders geweest. 

Nadat de musical The Bodyguard stopte, stond er een theatertour van zestig stuks op de planning die ze vanwege een luchtweginfectie moest afzeggen. Daarnaast liep haar relatie op de klippen en werd zelfs haar geplande huwelijk afgeblazen. ‘Ik ben heel hard gevallen en heb daardoor een half jaar niet kunnen werken’, zegt ze. ‘Uiteindelijk heb ik geprobeerd om mezelf weer bij elkaar te rapen, wat best pittig was maar me wél gelukt is. Ik heb een heel mooi vak waarbij het soms iets te zwaar kan worden als je teveel doet. Maar als je het goed doseert, is het het mooiste vak dat er is’. 

Naast de release van de nieuwe single is Monteiro nu ook druk bezig met Hit Kwis, een nieuw spelprogramma dat compleet in het teken staat van muziek. De presentatie ervan doet ze samen met Kees Tol op NPO 1. Door de coronacrisis heeft ze een lange tijd niets kunnen doen qua werk, dus dat dat programma nu op haar pad is gekomen, daar is de zangeres heel blij mee. ‘Ik kreeg daarmee ook weer een doel om naar uit te kijken, want tijdens corona was er echt geen licht meer in de tunnel’, zegt ze. ‘Ik ben dus heel blij dat alles nu weer gaande is. Wel voorzichtig weliswaar, maar toch.’ 

Hoewel ze haar theatertour moest afzeggen, is de wens om deze alsnog in de toekomst te houden er nog steeds. Volgens Monteiro wordt het dan wel een compleet nieuwe versie, omdat bepaalde passages en liedjes voor de eerder geplande tour echt gericht waren op haar ex-verloofde. ‘Ik heb die luchtweginfectie niet voor niets gekregen. Het was echt een teken dat ik even vijf stappen terug moest doen. En stel dat ik die de infectie niet had gehad, dan had ik de tour waarschijnlijk niet zo kunnen doen zoals ik hem had willen doen, omdat ik eigenlijk al te overwerkt was. Maar een nieuwe theatertour komt ooit wel weer op mijn pad, daar heb ik alle vertrouwen in’. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Nieuweplaat.nl
Fotografie: Jasper Suyk