SHAWN MENDES: Shawn Mendes (2018)

Voor zijn derde album had Shawn Mendes een duidelijk doel voor ogen: "I wanna make a Kings Of Leon record!" De muziek moest volwassener zijn, de sound groter en dan op zo’n manier dat er een nog breder publiek mee bereikt zou kunnen worden. Meer dan ooit liet hij eerlijkheid een grote rol spelen tijdens het schrijven van zijn nieuwe teksten. Deze plaat is persoonlijk, ligt het dichtst bij zijn hart en Shawn heeft ‘m om die reden dan ook naar zichzelf vernoemd. Logisch.

Al tijdens de eerste schrijfsessie van dit album kwam de eerste single en tevens opener van de plaat In My Blood tot stand. Mendes begint klein en rustig maar ontpopt zich naar het refrein toe tot een jongere versie van Kings Of Leon leadzanger Caleb Followill. Het rauwe randje dat Shawn sinds kort op zijn stembanden heeft is fijn om te horen! Hij had geen betere manier kunnen bedenken om zijn nieuwe album mee te openen. In My Blood is een ijzersterke productie waarmee hij (nu al) één van de betere popsongs van 2018 heeft afgeleverd.

Bij het horen van Nervous, de tweede track, krijg je het gevoel alsof Mendes Blurred Lines van Robin Thicke en Pharell als inspiratie heeft gebruikt. Het kenmerkende refrein met hoge stemmetjes doet dan weer denken aan Prince en volgens Shawn is dat ook precies de bedoeling. Lost In Japan (het derde nummer) werd de dag na de release van In My Blood op single uitgebracht. Deze track wordt gedragen door een lekkere R&B-beat. Iets wat Justin Timberlake ook had kunnen maken. Mendes heeft dan ook toegegeven veel naar Justin te hebben geluisterd toen hij dit nummer produceerde. Waar het over gaat? Verlangens die Shawn uit naar een liefde die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. "Do you got plans tonight? I’m a couple hundred miles from Japan and I, I was thinking I could fly to your hotel tonight. ‘Cause I can’t get you off my mind" hoor je hem verleidelijk naar je toezingen. De eerlijkheid waar we het eerder over hadden glijdt werkelijk je speakers uit.

Eén van Shawn’s grootste muzikale voorbeelden is John Mayer, met wie hij ook een hechte vriendschap onderhoudt. Met het relaxte Where Were You In The Morning? geeft hij een teken. Een bedankje naar John die hem op muzikaal vlak zo vaak weet te inspireren. Waar deze track over gaat? De ochtend na een one-night-stand waarbij blijkt dat de scharrel van Shawn zonder gedag te zeggen zijn bed heeft verlaten en met de noorderzon vertrokken is. Hoe dan? Kun je het je voorstellen? Vast niet.

In Like To Be You gaat Shawn in duet met Julia Michaels met wie hij dit nummer ook schreef. De lekkere vibe en de stemmen van de twee artiesten die mooi met elkaar samen kleuren maken deze track tot een echt hoogtepuntje. Ed Sheeran werkte mee aan Fallin’ All In You en dat is te horen. Dat Shawn met dit nummer de kans kreeg om samen te werken met een man die hij (ook) zo’n warm hart toedraagt is natuurlijk een droom die uitkwam. Het funky-achtige Particular Taste is ook zo’n nummer waarbij Mendes een bruggetje maakt naar Prince. 

De productie ervan is misschien wat oppervlakkig maar het liedje wordt (met name) door het refrein wel een genot voor de oortjes. Met Why hebben we een ballad te pakken die een dromerig sfeertje kent. Muzikaal gezien niet heel spectaculair maar afwisselend is het dan weer wel. Hoor je Because I Had You dan kun je niet anders dan toegeven dat dit nummer verdacht veel lijkt op Love Yourself van Justin Bieber. Eigenlijk is dat heel irritant maar Shawn komt er op de één of andere manier toch mee weg. 

De sound van Queen is vrolijk en opbeurend. Een lekker popplaatje waarop gedanst kan worden. Het derde nummer dat voor de albumrelease werd uitgebracht is de elfde op de tracklist: Youth. Mendes krijgt hierop hulp van Khalid die daarmee dit liedje precies de juiste flow meegeeft.

Mutual heeft een lekkere groove waarbij je duidelijk hoort dat Shawn deze hele plaat met een ontspannen gevoel heeft opgenomen. Dat het liedje na twee en een halve minuut ineens abrupt wordt afgebroken is helaas wel een minpunt. Met Perfectly Wrong en When You’re Ready grijpt Shawn terug naar de singer/songwriter-sound die op zijn vorige twee albums zo’n grote rol heeft gespeeld. Het zijn twee mooie bezielingsmomentje's die dit album op een waardige manier weten af te sluiten. Shawn Mendes is zonder twijfel het beste album dat het tieneridool tot nu toe heeft afgeleverd. Een plaat met voldoende muzikale uitschieters waar we de komende maanden nog wel even zoet mee zullen zijn. Cijfer

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Nieuweplaat.nl